10 Adımda Frenlerin Periyodik Kontrolü

10 Adımda Frenlerin Periyodik Kontrolü

Frenlerin Periyodik Kontrolü

Araçların güven içerisinde görevlerini yerine getirmesinde fren sisteminin önemli bir rolü vardır. Bu bakımdan, bir aracın yavaşlamasını, durmasını ya da sabitlenmesini sağlayan fren sisteminin periyodik bakımı da olası kazaların engellenmesi adına hayati önem arz eder. Peki, fonksiyon olarak hareket kontrol sistemleri içerisinde yer alan frenlerin periyodik bakımları nasıl yapılır?

Frenlerin periyodik bakımı

1. Öncelikle fren balatalarının bakımı yapılır

Diskli tip: Fren kaliperi sökülerek kontrol edilir, maşalı pim, fren pabuçlarını tutan pimler yerlerinden çıkartılır. Özel bir pense ile pistonlar geri çekilir. Balatalar yerlerinden çıkartılıp kontrol edilir, ihtiyaç varsa zımparalanır. Eğer balataların orta kısmında bulunan kanal kaybolmuşsa balatanın bittiği anlamına gelir, eğer kanal derinliği 1 mm’den küçükse balata yenisi ile değiştirilir. Fren diski kontrol edilir, fren balataları kalipere, kaliper de disk üzerine yerleştirilir. Kaliper cıvataları katalog değerinde sıkılarak fren pabuçlarını tutan pimler, yaylar ve maşalı pim yerine takılır.

Kampanalı tip: Kampana ve fren balataları sökülerek kontrol edilir. Fren pabuçlarını tutan yay ve pullar çıkartılarak pabuçlar sökülür, pabuç geri getirme yayları çıkarılarak pabuçlar tekerlek silindiri itme çubuğundan ayrılır. El fren çubuğu alınarak kablosu fren pabuçlarından ayrılır, pabuç yay sökme aleti ile pabuç yayları ve fren pabuçları alınır. Balataların aşınıp aşınmadığı kontrol edilir, aşınan balatalar yenisi ile değiştirilir. El fren levyesini pabuca yaylı rondelave somunu takarak bağlanır ve somun sıkılır. Tespit yayı ve ayar vidası ile fren pabuçları birbirine alt uçtan olacak şekilde bağlanır. Ayar dişlisi 1. fren pabucu tarafına getirilerek fren pabuçlarının uçları teker silindiri bağlantılarına geçirilir, fren pabuçları fren sacına bağlanır ve el fren kablosu takılır. Ardından ayar levyesi 2. fren pabucuna bağlanarak geri getirme yayları yayın uzun ucu fren pabucuna gelecek şekilde bağlanır.

2. El freni kontrol edilir

Frenlerin periyodik kontrolü kapsamında el frenleri de önemli bir yer tutar. El freninin kontrol edilerek ayarlanabilmesi için öncelikle arka fren pabuçlarının ayarlı olması gereklidir. El freni kontrolü için fren kolu çekilir ve meydana gelen klik sesleri saylır. Duruma göre el fren konsolu sökülür ve ayar cıvatalarından tel boşluğu ayarlanır. Alt yapıda yer alan fren teli ve bağlantıları kontrol edilir. İşlemler araç kataloglarına bağlı olarak yapılır.

3. Fren merkez pompası ve hidroliği kontrol edilir

Öncelikle şikayetlerin anlatılması, yol testine çıkılarak şikayetlerin tespit edilmesi önem arz eder. Tüm kontrollerde üretici firma talimatlarına uyulması gerekir. İlk işlem olarak fren merkez pompası araç üzerinden sökülür ve elemanları ayrılır. Pompanın arızaları tespit edilerek yerine takılır ve fren sisteminin havası alınır. Fen hidrolik kabının içerisine maksimum seviyesine gelecek şekilde hidrolik sıvı doldurulur.

4. Hidrovak kontrolü edilir

Tüm kontrollerde üretici firma talimatları baz alınır. Fren merkezi ve boruları ile hidrovak sökülüp araçtan çıkarılır ve hidrovakın arızası tespit edilir. Ardından hidrovak ve merkez pompası geri yerine takılır.

5. Fren basınç regülatörü kontrol edilir

Basınç regülatörünün bakım ve onarımı yapılır. Bunun için basınç regülatörü yerinden sökülür, ikinci bir manometre bağlanır ve basıncın doğru olarak ölçülüp ölçülmediği kontrol edilir. Eğer ölçüm yanlışsa basınç ayar supabı değiştirilir.

6. Fren boru, hortum ve bağlantıları kontrol edilir

Hidrolik boru bağlantıları özelinde kaçak kontrolü yapılır, tekerleklerin fren tekerlek silindirinde ve fren tablasında yağ kaçağı olup olmadığı incelenir. Fren boru ve hortumlarında paslanma, çatlama, şişlik ya da hasar olup olmadığı tespit edilir. Boru ve hortum bağlantıları kontrol edilir.

7. Fren pedalı kontrol edilir

Fren pedalında boşluk, şişlik, sertlik olup olmadığı incelenir, fren pedal yüksekliği ayarlanır ve pedal lastiğinin yer döşemesine olan yüksekliği araç kataloğu ile karşılaştırılarak ölçülür. İhtiyaç varsa stop lambası müşirinin tel bağlantısı sökülerek müşirin kontra somunu gevşetilir ve pedal yüksekliği ayarlanır. Motoru stop ederek birkaç kez fren pedalına basılır. Bu hareket sistemdeki vakumun boşalmasını sağlar. Fren müşiri yerine takılarak fren lambalarının yanıp yanmadığı incelenir ve yol testi yapılır.

8. ABS sisteminin kontrolü yapılmalıdır

Frenlerin periyodik kontrolü kapsamında, herhangi bir şikayet olmasa bile diagnostik test cihazı araca bağlanarak ABS ECU’su ile bağlantı kurulur. Hidrolik modülatör, elektronik kontrol ünitesi ve sensörlerin kontrolü yapılır, gerekirse göre hidrolik modülatörü, elektronik kontrol ünitesi ve sensörleri yerinden sökülür. Test cihazında verilen bilgiler kontrol edilerek tamir kataloglarında belirtilen değerlerle karşılaştırılır. Değerler ohmmetre kullanarak kontrol edilir. Son olarak yol testi yapılır.

9. Direksiyon sisteminin kontrolü ve bakımı yapılır

Herhangi bir şikayet olmasa bile direksiyon boşluğu kontrol edilip yol testi yapılır, araç lift ile kaldırılarak rotlar, rot başları ve tüm sistem incelenir. Direksiyon simidi ve mili araç kataloğunda yer alan talimatlara uygun bir şekilde kontrol edilir. Rotlar, direksiyon kutusunu araç üzerine bağlayan bağlantı elemanları, dişli kutusu ve hidrolik pompa yerlerinden sökülüp incelenir. Elektrik ve kablo bağlantıları gözle kontrol edilir.

10. Süspansiyon sisteminin, ön takımın, rotiller ve körüklerin kontrolü yapılır

Sırası ile yayların, amortisörlerin, denge çubuğunun, salıncak kolları ve rotillerin kontrolleri yapılır. Yağlanması gereken parçalar uygun şekilde yağlanır, diagnostik cihazı ile son kontroller yapılır.

On Road Pratik ve On Road Plus yol yardım paketleri, araç arızalarından benzin bitmesine, lastik sorunlarından anahtar kaybolmasına kadar oldukça geniş bir yelpazede aracınızı güvence altına alır ve gerekli durumlarda aracınızın servise çekilmesini sağlar. Hatta ani yaralanma ve hastalık durumunda en uygun kabul edilen herhangi bir nakil aracıyla, sizi en yakın tıbbi merkeze götürerek koruma altına alır.

On Road yol yardım paketlerimizi www.yolyardimturkiye.com internet sitemiz üzerinden kolayca satın alabilirsiniz!

Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmetleri veya yalnızca bilgi almak için, 7 gün 24 saat bizi 0850 202 47 80 numaralı telefondan arayabilirsiniz!

Araç Arızaları kategorimize geri dönebilir ya da Araç Motorunun Periyodik Bakımı hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AK Sigorta
Call Now Button